Een duik in de duurzame kledingkast

Een duik in de duurzame kledingkast Thursday October 13, 2016

Het is Dutch Sustainable Fashion Week! Linda grijpt haar kans en bezocht een styling event. Daar werd ze er nog eens aan herinnert hoe belangrijk het is om duurzaam met kleding om te gaan. Maar betekent dat nou juist wel of juist niet shoppen?

Een duurzame garderobe is iets wat hoog op het verlanglijstje staat als je ‘groen’ wilt zijn. Kun jij dat ook creëren? Ja, zeker weten! Daarom duikt Linda haar eigen kast weer eens in (zie vooral ook even de foto onderaan dit artikel). Ook deelt ze tips ter ere van deze Dutch Sustainable Fashion Week.

Wat is een duurzame garderobe?

Om meer te weten te komen over een duurzame garderobe bezocht ik onlangs een styling event bij Brand Mission in Haarlem. In deze winkel worden alleen duurzaam en eerlijke merken verkocht. Hier vertelde eigenaresse Lonneke over de verschillende materialen, de wijze van productie en de werkomstandigheden in de textiel fabrieken van deze merken. Door goed geïnformeerd te zijn over de afkomst van je kledingstuk kun je een bewuste keuze maken bij de aanschaf.

Het is natuurlijk bekend dat deze merken over het algemeen duurder zijn dan bijvoorbeeld H&M, Primark of de C&A. En met reden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen impuls aankopen doet, die uiteindelijk ongedragen in je kast blijven hangen. Of je nu van een duurzaam merk koopt of niet, een ongedragen kledingstuk is in alle opzichten verspilling.

Capsule garderobe

Daarom was er op het styling event ook een styliste aanwezig om te vertellen over het samenstellen van een capsule garderobe. Iets wat mij ontzettend aanspreekt. Want net als heel veel andere vrouwen (ja, jij ook waarschijnlijk), heb ik jarenlang voor een overvolle kledingkast gestaan met het idee: ‘ik heb niks om aan te trekken’.

Wat natuurlijk niet zo is, maar als de meeste kledingstukken niet bij elkaar passen, niet lekker zitten, of je niet staan, heb je er weinig aan. De capsule garderobe dus. Een (beperkte) set kledingstukken die goed met elkaar te combineren zijn en daardoor allemaal gedragen kunnen worden. Vergeet daarbij niet de schoenen, tas, sjaaltjes en eventuele sierraden.

Relax, neem de tijd

duurzaam kleding

Dit bereik je niet in een dag, week of zelfs maand. (tenzij je onbeperkt budget hebt misschien).

  • Begin eens met opruimen. Wat draag je nooit, zit niet lekker, is niet meer te repareren?
  • Maak een stapel voor de recycle bak
  • Geef goede kleding weg of probeer het te verkopen

Je moet er misschien even de juiste bui voor hebben. En misschien vind je beslissen lastig. Gebruik dan de beslisboom (-> die daar ja) als je er niet uitkomt.

Wat heb je nu nog nodig om alles te kunnen dragen? Ken je eigen smaak en bedenk eens wat je wel en juist niet graag draagt. Vind je het moeilijk om een eigen stijl te vinden? Overweeg eens advies van een styliste, laat een kleuranalyse doen of vraag een goede vriendin om haar eerlijke mening.

Idee! Hang eens alle hangers andersom. Heb je een kledingstuk gedragen? Dan mag het hangertje omgedraaid worden als je het weer in de kast hangt. Zo krijg je in de loop van de tijd inzicht in jouw favoriete items.

Shoppen (of juist niet)

duurzaam kleding shoppen

Nu kun je verder kijken. Kun je de kleding die je niet gedragen hebt niet dragen omdat het bijna nergens bij past? Wellicht ontbreekt een vestje, een paar goede laarzen of een fijne jeans. Voor je iets gaat aanschaffen, kijk eens naar de priamide. Kun je ruilen, lenen, maken, tweedehands kopen? Nee? Denk dan rustig na over wat je precies zoekt, en maak een bewuste keus voor je iets aanschaft. Als je zoekt naar duurzame merken en winkels, kijk dan eens op de shopping app van Talking Dress of op de site van Rank a Brand Ook op de site van de Dutch Sustainable Fashion Week kun je uitgebreide informatie vinden.

Jouw eigen inspiratie

Toegegeven, je moet er even tijd voor nemen om een capsule garderobe te maken. Maar het bespaart je veel tijd als je niet door een jungle aan kleding hoeft te zoeken naar een bij elkaar passende set. Maak het leuk voor jezelf. Doe inspiratie op in tijdschriften of online. Maak een echt mood board of een Pinterest board. Richt je op jouw favoriete kledingstukken en leer hoe je die beter kunt combineren. Als je er echt zin in heb, en je kunt de tijd vinden, maak eens combinaties van de dingen die je al hebt. En maak daar foto’s van. Echt, als je met een frisse blik kijkt, eventueel samen met je beste vriendin, ontdek je dat je zoveel meer kan combineren dan je dacht.

Als voorbeeld zie je hieronder een foto van mijn bijna ongedragen rok. Omdat ik niks had om me te combineren. Dacht ik. En jij? Wil je ook een foto delen? Heel graag, ik ben benieuwd!

duurzame-kleding-linda-capsule-gardrobe

Gastblogster Linda

linda triest flens ecomama gastblogsterIk ben Linda getrouwd en moeder van Emma. In het dagelijks leven werk ik in een leuk ziekenhuis in Amsterdam. Ik probeer duurzaam te leven en als het kan gebruik ik graag mijn creatieve hobby’s om dit mogelijk te maken.

Linda werd bijna wereldberoemd door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen tijdens Project Kledingstop. Daarmee is ze zelf een echte bewuste en minimalistische fashionista geworden. In haar blogs schrijft ze over eerlijke mode, anders omgaan met kleding kopen en deelt ze haar vragen én gouden tips op het gebied van mode. Ze is ook nog eens gek op lekker koken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

No related posts found

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies