De opvoeders – een serie theaterlezingen met Stine Jensen en Frank Meester

De opvoeders – een serie theaterlezingen met Stine Jensen en Frank Meester Wednesday September 21, 2016

Met veel plezier las ik laatst een interview met Stine Jensen, moeder van een dochter van 6 en filosoof. Nu komt zij samen met Frank Meester met een theaterlezing genaamd ‘de opvoeders’.

Ik hou zelf niet zo van eenzijdige opvoedadviezen. Een beetje wikken en wegen en je eigen gedrag onder de loep nemen met de nodige zelfspot kan ik daarom bijzonder waarderen. Daarom even wat meer aandacht voor deze theaterlezingen.

Over ‘De opvoeders’

We leven in een tijd zonder algemeen geldende opvoedbijbel en dus dringt de vraag zich op: wanneer doe je het goed als ouder? Stine Jensen en Frank Meester, beiden filosoof én ouder, gaan op zoek naar het antwoord op die vraag. Dat doen zij tijdens de theaterlezingen De opvoeders, vanaf 2 oktober op vijf plaatsen in het land.

Tijd om de denkbeelden van verschillende filosofen weer eens tegen het licht te houden. Zoals die van Rousseau: “Je moet het kind alles zelf laten ontdekken.” Opvoeders zoeken naar een balans tussen kinderen doodknuffelen en ze totale vrijheid geven. Stine Jensen (gescheiden, 1 dochter van 6) en Frank Meester (getrouwd, 2 tienerzonen) onderzoeken deze balans en nemen oude en nieuwe denkers mee, van Rousseau en Kant tot Verhaeghe en De Jong. Want zegt Meester: “Opvoeden is echt niet leuk, juist omdat je zo van je kinderen houdt.”

Kinderen opvoeden tot kritische, onafhankelijke en empathische geesten, hoe doe je dat? Waar haal je je inspiratie vandaan? Denken we genoeg na over onze opvoedstijl, of misschien te veel? Of hebben we onze handen al vol aan de combinatie werk, opvoeden, eten op tafel en zijn we blij als de boel niet uit de hand loopt? Jensen vraagt zich vooral af of ze niet wat strenger zou moeten zijn: “Verwen ik haar niet te veel?” en Meester is er verbaasd over dat zijn zonen geen aanstalten maken het huis uit te gaan. Meester: “Nu ze allebei een diploma hebben, zit mijn taak er wel zo’n beetje op.”

Tijdens een wervelende theaterlezing stellen zij deze en andere zaken aan de orde en gaan met het publiek op filosofische én lichtvoetige wijze op zoek naar antwoorden. De data en locaties vind je hier.

Foto: Valerie Granberg

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Lees snel verder

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies