Turkije vs. Texel. Op vakantie met de kids – ver weg of toch maar in Nederland?

Turkije vs. Texel. Op vakantie met de kids – ver weg of toch maar in Nederland? Tuesday September 6, 2016

Femke ging dit jaar zowel op vakantie naar Turkije als naar Texel. Als moeder van twee kleine kindjes (2 en 4 jaar) is het vaak een dilemma als het gaat om vakantie: wil je vliegen op onmogelijke tijden, mooi weer en een kookvrije week (maar niet zo eco) of toch maar vakantie in eigen land met een huisje en een keuken? Dit waren haar ervaringen en overwegingen.

Ik zeg eerst maar dit: ik houd van luxe op vakantie en ben op dat gebied dus niet echt een Ecomama. Elke bewuste moeder heeft denk ik zo dingen waarin ze wat meer en wat minder eco zijn. Kamperen is niet echt aan mij besteed. Ik snap dat kinderen het leuk vinden en ik heb het ook wel geprobeerd maar we moeten de perfecte camping nog tegenkomen…

Voordat wij kinderen kregen gingen wij naar verre en vaak tropische bestemmingen; van Vietnam naar Cuba en van Bali naar de Malediven, wij zijn er geweest en we vonden het echt geweldig. Reizen zonder kinderen is een makkie. Reizen met een kindje onder 1 jaar ook nog wel maar zodra ze gaan lopen en niet stil willen zitten kan het redelijk dramatisch zijn. Denk: 6 uur krijsend kind op schoot, kind in de draagzak met 35 graden +, kind dat zich verveelt. Ja, ik heb blijkbaar kinderen waarvoor je ladingen speelgoed mee moet nemen op vakantie, alles gaat mee, de my little pony’s, knutselspullen en playmobile huisje. Inladen maar!
Dit jaar zijn we zowel naar Turkije geweest (last minute in heerlijk luxe -en toch ook eco- hotel, een paar dagen voor alle ellende daar begon) en naar Texel.

Mijn vakantie ervaringen op een rijtje

Op vakantie met de kinderen naar Turkije

 • Heenreis: oudste dochter had 40 graden koorts dus lag te slapen, jongste zat op een gegeven moment op schoot bij een ouder meisje met een tablet een rij voor ons…
  Oh ja en ik denk dat onze medepassagiers wat gehoorschade hebben opgelopen bij stijgen en dalen toen de riem om moest.
 • Heerlijk luxe hotel waar ik een aantal dagen weinig van gezien heb omdat eerst kind één zwaar ziek werd, daarna kind twee en toen ikzelf. Gevolg: veel binnen zitten met koele handdoeken en dagje ziekenhuis waarbij het Engels nogal gebrekkig was. Tja, dat is dan echt het nadeel van het buitenland.
 • De kids aten de hele week patat want ze wouden niets gezonds van het – uitstekende – buffet. Een deel was biologisch en het hotel was bewust bezig met een aantal ecologische dingen. Ook hadden ze een kattenopvang in de tuin voor zwerfkatten! (nee geen vlo gezien)
 • De terugreis was om 3 uur ’s nachts, jetlag gevoel op en top en 2 kids wakker hele dag erna.

Dus: prachtig resort maar kids aten niets, ziek zijn in het buitenland is echt onhandig en vluchttijden zijn niet handig. Vliegen is natuurlijk slecht voor het milieu.

Op vakantie met de kinderen naar Texel

 • We waren binnen 3 uur op bestemming en thuis, dat was al ideaal.
 • Het weer zat mee dus we hebben genoten van het strand en heerlijk gefietst.
 • Nederlandse tv! (ja ik zet de kids zo nu en dan voor de tv, voor ons een ideale uitkomst als ze moe zijn, ik moet koken en ze elkaar even niet zo lief vinden)
 • Huisje met keuken zodat ik kon koken (tja, is dat een voordeel…?).
 • Je kan de auto volstoppen met alle troep die je maar nodig denkt te hebben, nadeel is dat ik geen wasmachine in het huisje had dus ook erg veel handdoeken enzo mee moest nemen. Dakkoffer was een uitkomst!

Dus: voor vakantie in eigen land beviel dit goed vooral omdat het weer zo mee zat. Het was wel duur.

Volgend jaar? Maar weer in de buurt en hopelijk weer een verre reis maken als de jongste 4 is.
Heb jij dé tip voor een bewuste vakantie in een prachtige omgeving, deel hem dan met ons en wie weet is het iets voor de komende zomer!

vakantie met kinderen verweg voordelen nadelen ervaringen

Over Gezond met Femke

femke elverdink gastblogsterIk ben Femke, getrouwd, moeder van 2 dochters, woonachtig tussen de Friese weilanden en natuurvoedingsadviseur. Ik geef persoonlijk advies op het gebied van gezonde voeding, leefstijl en supplementen. Daarnaast probeer ik bewustwording te creëren over het gebruik van plastic en andere schadelijke producten die we dagelijks gebruiken, zoals in verzorgingsproducten. Ook geef ik lezingen en workshops op bij voorbeeld scholen, sportclubs of gewoon voor geïnteresseerden. Op mijn website kan je meer over mij lezen en op mijn Facebook pagina post ik regelmatig lekkere recepten, nieuwsfeitjes of interessante links en weetjes!

Femke schreef eerder op ecomama.nl artikelen over zelf hoestdrank of bijenwasdoeken maken, tips om minder plastic te gebruiken en hoe je zelf mueslirepen kunt maken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies