Kaneel eten tijdens zwangerschap

Kaneel eten tijdens zwangerschap Tuesday August 23, 2011

Zwanger? Tijdens je zwangerschap mag je best (met mate) kaneel eten. Wees alert op coumarine.

Appeltaart, ontbijtkoek en speculaas… doe mij nog maar een stukje! Maar nu ben ik zwanger en hoor ik verschillende berichten over kaneel tijdens de zwangerschap. Is kaneel eten schadelijk voor mijn ongeboren kind? Dat moest ik natuurlijk uitzoeken voordat ik nog een homemade appelgebakje naar binnen ging schuiven. En wat blijkt? Je kunt gerust kaneel eten tijdens de zwangerschap. Maar uit voorzorg kun je de inname het beste beperken tot circa 2 milligram per dag.

Het gaat tijdens de zwangerschap niet zozeer om kaneel, maar om coumarine

Kaneel bevat de smaakstof coumarine. De naam is afkomstig van het Spaanse cumarú = Tonkabonenboom. Coumarine is, samen met een aantal verwante stoffen, verantwoordelijk voor de typische hooigeur van drogend en gedroogd gras. Bij het drogen van de planten komt de stof vrij uit de suikerketens waar het in de levende plant aan gebonden is.

Coumarine in voedsel en in cosmetica

Naar schatting krijgen Nederlanders 4 milligram coumarine per dag binnen: de helft via cosmetische producten, de andere helft via voedsel. Deze gegevens zijn afkomstig uit de consumptiegegevens voor koek en gebak van de ‘Voedselconsumptiepeiling’ en uit cijfers van de cosmetische industrie. Kaneelstokjes en het gemalen poeder ervan bevatten tussen de 1,5-2 mg coumarine per gram. Deodorant gebruik levert per keer naar schatting 0,5 mg en bodylotion 1 milligram coumarine op. Boven bepaalde waardes hoort het coumarine gehalte op de verpakking van cosmeticaproducten te staan.

Onderzoeken naar kaneel tijdens de zwangerschap

In verschillende dierproeven is gebleken dat coumarine als zuivere stof kankerverwekkend is. Of dat ook bij de mens zo is, is (nog) niet duidelijk. Ook is onbekend of coumarine in de vorm van kaneel hetzelfde effect heeft als zuivere coumarine.
Coumarine wordt onder andere gebruikt in antistollingsgeneesmiddelen. Coumarine wordt ook kunstmatig gemaakt, vooral voor gebruik als geurstof in cosmetische producten zoals parfums, zeep en deodorants. Een afgeleide stof van coumarine dient in hoge doseringen als rattengif.

Er bestaan aanwijzingen dat coumarine binnenkrijgen tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor ongeboren baby’s. Dat risico zou het grootst zijn tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap (let dus vooral op bij geneesmiddelen). Het zou mogelijk ook kankerverwekkend zijn. Het is wel duidelijk dat als je coumarine in watvoor vorm dan ook met mate(!) nuttigt er geen risico´s zijn.

Conclusie

Geniet met mate! Kaneel is hartstikke lekker en heeft ook hele goede gezondheidsvoordelen. Maar als je zwanger bent kun je je beter beperken tot één stroopwafel per dag, geen extra kaneelpoeder aan het eten toevoegen en verzorgingsproducten die coumarine bevatten vermijden. Het allerbelangrijkste is om geen antistollingsmedicijnen te gebruiken tijdens de zwangerschap en in de periode dat je zwanger probeert te worden.

Zwanger? Joehoe!

PS Je bent niet zomaar op zoek naar informatie over kaneel en zwanger zijn. Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Blijf lekker op de bank zitten en lees ook eens iets over foliumzuur (moet eigenlijk al voor de zwangerschap) en ben je niet zo’n vleeseter? Dan kun je ook even het artikel lezen over vegetarisch zwanger zijn. Op deze site vind je verder veel ervaringen over eco luiers verhalen van andere mama’s in de rubriek Viva Mama en bijvoorbeeld informatie over borstvoeding en de Rapley methode (waarbij je je kindje vanaf zes maanden zelf met de handen leert eten).

En mis je nog een bepaald onderwerp? Laat het weten! Ik schrijf ondertussen gezellig verder! Je blijft automatisch op de hoogte als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, altijd handig. Zeker als je iets vergeetachtiger wordt tijdens de zwangerschap, haha.

Foto: No greater joy

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies