Vlierbloesemlimonade

Vlierbloesem smaakt echt zomers zoet. De limonade kun je makkelijk zelf maken met dit recept. Pluk snel de vlierbloesem voor het te laat is!

Ik ontdekte vlierbloesemsap voor het eerst op een geitenboerderij in Groningen. Sindsdien ben ik verslaafd aan de kenmerkende zachte zoete smaak van vlierbloesemlimonade. In Nederland zie je vlierbessen of producten van vlierbessen niet zoveel in de winkels, maar in Scandinaviƫ staat vlierbloesemsap gewoon tussen de andere sappen. Ik ben echter nog nooit op het idee gekomen om zelf vlierbloesemlimonade te gaan maken. Ageeth wel en volgend jaar ga ik ook een poging wagen met dit recept. Dit jaar zou ook nog kunnen, maar je moet wel rennen want de bloei van vlierbloesem is al bijna voorbij.

Ageeth aan de slag met vlierbloesem

De vlierbloesem bloeit volop en brengt me terug naar toen ik klein was en mijn moeder er limonade van maakte. Ik vond het toen niet lekker maar het idee om er limonade te maken wel erg leuk. Kyan was gelijk enthousiast. We hebben samen vlierbloesems geplukt, wat al een avontuur op zich was.

Vlierbloesemlimonade recept met suiker of stevia

  • 2 liter water
  • 8 tot 10 vlierbloesem schermen
  • 1 grote citroen (of 2 kleintjes)
  • 3 eetlepels suiker of een klein beetje stevia poeder (naar smaak, ik deed 1 eetlepel)

Je kunt de steviapoeder ook zelf maken van een steviaplant.

Maak de vlierbloesem schoon (even kort afspoelen met water) en leg ze in een grote schaal of pan.
Leg de citroenschijven er overheen en leg daarna de gewenste hoeveelheid suiker (of stevia) er bovenop. Twee liter water erbij,
dan even flink roeren en laat de schaal dan een dag staan (afgesloten).

Vind je het niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat extra suiker (of stevia) toe en laat nog een paar uur staan. Eenmaal op smaak zeef je door het in een vergiet met daarin een theedoek te gieten. De vlierbloesemlimonade schenk je daarna in flessen, bewaar de vlierbloesemlimonade daarna in de koelkast.

Er zijn nog meer lekker dingen die je kunt maken met vlierbloesem, op het kookblog Rozemarijn vind je onder andere een recept van vlierbloesemijs! Wees wel snel want de vlierbloesem bloeit nu uitbundig en voor dat je het weet zijn ze uitgebloeid.

Vlierbloesemsap is ook bekend als Sint Jansdrank.

Ageeth HendriksPluk de dag! Dat is het motto van Ageeth. Ze woont in Zwolle met manlief Guido en miniheld Kyan (2006). Door fibromyalgie en bekkeninstabiliteit heeft Ageeth de kleine dingen in het leven leren waarderen, maar van nature wil ze graag groots dromen. Daarom zoekt Ageeth naar haar manier om de wereld duurzamer te maken. Ze blogt, is gepassioneerd medewerkster van GreenJump en schrijft af en toe wat voor Ecomama.nl.

Ageeth schrijft ook over zelf wasmiddel maken, zelf ijsjes maken en zelf handzeep maken.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies