Zelf kaas maken

Zelf kaas maken Wednesday April 7, 2010

Super vers! Zelf Goudse kaas, Franse kaas en kwark maken is niet zo ingewikkeld.

Zelfvoorzienend zijn is leuk. Het geeft een enorme kick als je je eigen groenten kunt serveren. Vaak is het proces van het maken al leuk genoeg om de handen voor uit de mouwen te steken. Ik was nog niet op het idee gekomen om ook zelf kaas te gaan maken, maar het schijnt vrij eenvoudig te zijn.

Benodigdheden aanschaffen

Op de website zelfkaasmaken.nl vind je onder andere (gratis) recepten voor het maken van Goudse kaas, Franse kaas en kwark. Naast uitleg over het maken van je eigen kaas staan er ook lekkere recepten voor bijvoorbeeld een kaasfondue of kaassoep op. Ook kun je er een setje kopen waarmee je direct zelf aan de slag kunt.

Koemelk allergie

Doordat je het hele proces zelf in de hand hebt kun je koemelk vervangen door bijvoorbeeld melk van een geit. Als je dan toch enthousiast bent… koop ook direct een geit! Je hebt ongeveer 10 liter melk nodig voor één kilo kaas. Dus aan één geit heb je genoeg. Maar geiten zijn liever niet alleen. Dus kun je genoeg kaas maken om de hele buurt te trakteren.

Kaas maken (in het groot)

Alles over de geschiedenis van kaas, de verschillende soorten, de samenstelling en de leeftijd van kaas lees je op zuivelonline.

En dan nu… een lekker wijntje met een stukje kaas!

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies