Alleen bevallen zonder verloskundige

Alleen bevallen zonder verloskundige Monday September 17, 2012

Een bevalling is een avontuur dat de moeder beleeft met haar baby. De baby doet het werk. Een beetje tegenwicht voor alle angstige bevallingsverhalen.

Ik had tijdens mijn eerste zwangerschap nooit kunnen bedenken dat het überhaupt kan: alleen bevallen zonder verloskundige. Dat klonk voor mij toen als een doemscenario waarover je in de krant leest. Inmiddels weet ik dat het kan, dat er vrouwen zijn die er bewust voor kiezen en mocht ik ooit weer bevallen dan zou ik het niet erg vinden als de verloskundige er niet op tijd is. Ik kijk compleet anders tegen deze DIY-bevallingen aan dan drie jaar geleden.

Mijn eerste bevalling met man, verloskundige, kraamhulp en stagiaire

Vol vertrouwen koos ik voor mijn eerste bevalling voor een thuisbevalling. Ik had een probleemloze zwangerschap gehad en ik zag er geen lol in om ook naar een ziekenhuis te moeten. Achteraf maar goed ook, want het was de winter met zes weken sneeuwstormen dus we hadden over de rit zeker een paar uur gedaan. Ik vroeg mijn verloskundige of ik me iets aan moest trekken van de ‘ja, maar wat als er iets gebeurt’-verhalen. Zij antwoordde ‘dan halen we het ziekenhuis wel naar jou toe. Bovendien heb ik al zoveel bevallingen gezien dat als één van ons ook maar enigszins het gevoel heeft dat we naar het ziekenhuis moeten, dan hebben we nog tijd genoeg om er te komen.’.

De bevalling begon keurig met weeën. De weeën kwamen steeds iets sneller en dus belden we de verloskundige. Toen zij er was en het tempo omhoog ging belde de verloskundige de kraamhulp. Blijkbaar had ik ergens tijdens een intake gezegd dat ik stagiaires geen probleem vond want hup-a-kee, daar waren er twee. En zo ging het mis. Ach, nou ja…’mis’ ging het niet, maar de voortgang van de weeën en de toch al afwezige persdrang werden niet beter van een huis vol visite. De verloskundige stuurde iedereen naar boven en verdween zelf ook met een pot thee. Ondertussen zat ik maar te denken dat er niet genoeg stoelen stonden boven. En hadden ze al wel iets gegeten? Vonden ze het niet te lang duren etcetera. Alles kwam goed hoor. Ik heb een superzoon en ik was dolgelukkig met mijn thuisbevalling.

Mijn tweede bevalling met man en… de verloskundige

De eerste afspraak die ik met de verloskundige maakte bij mijn tweede bevalling was dat er pas mensen ons huis in mochten komen als de baby er was. Die bevalling ging zo snel, dat vriendlief al een beetje zenuwachtig werd. De verloskundige was er nog maar net, deed haar jas uit en moest toen snel haar hand uit steken om de baby op te vangen. In ons gesprek een paar dagen later zei ze dat ik ook wel het type was om de bevalling zelf te willen doen. Daar was ik werkelijk niet opgekomen. Mijn verloskundige is een topvrouw en een heel ontspannen persoon dus ze mag er eigenlijk best zijn. Ik denk dat dat voor vriendlief in elk geval een hoop stress scheelt.

Vertrouwen hebben

Maar waarom is het zo abnormaal om voor een doe-het-zelfbevalling te kiezen? Waarom denken we dat we sowieso niets zelf kunnen doen? Ik heb alle vertrouwen in mijn lichaam en probleemloze zwangerschappen. Waarom ontstaat in onze maatschappij het plaatje dat overal externe hulp bij moet zijn omdat het anders per definitie mis gaat? (Begrijp me niet verkeerd: het is afschuwelijk als er iets mis gaat.)

Het eerste geboorteverhaal dat ik las in het Nederlands was het verhaal van Agna over de geboorte van haar zoon Tijmen.

Unassisted Childbirth

Inmiddels ben ik dus overtuigd van het belang van ontspanning en rust. De omgeving en aanwezige mensen zijn daarbij een heel belangrijke factor, die invloed kunnen hebben op het verloop van de bevalling.

Veel vrouwen wisten dit al lang. En er zijn heel veel vrouwen die geen enkel bezwaar hebben om wijdbeens op internet te staan met hun ‘unassisted childbirth‘ dus als het onderwerp je aanspreekt moet je zeker eens wat filmpjes gaan bekijken.

In een artikel in de Volkskrant over Doe-het-zelfbevallingen doen moeders hun verhaal. Wat daar vooral opvalt is dat er weinig begrip is voor hun keuze. Dat geloof ik direct aangezien ik al vaak genoeg moest verdedigen dat ik thuis wilde bevallen en niet in het ziekenhuis.

Hoe kijk jij tegen alleen bevallen als bewuste keuze aan?

Ik ben zo benieuwd of meer mensen anders tegen dergelijke bevallingen aan zijn gaan kijken of misschien juist wel fel tegen zijn. Of misschien ben je onbedoeld alleen bevallen…
Je kunt hieronder ook gerust met een fictieve naam reageren.

Foto: How to Get Your Partner on Board With Your “Crazy” Natural Childbirth Idea- A Mans Perspective. En als dit je interessant lijkt moet je je ook zeker eens verdiepen in hypnobirthing.

Schrijf een reactie

reacties


Vond je het leuk om dit te lezen? Deel het dan met anderen!

Viva mama!

Heerlijke verhalen van andere ecomama's. Lijkt het je ook leuk om als Viva mama op deze site te staan?
Meld je aan via info@ecomama.nl.

Viva la Mama! Sofie
Viva la Mama! Sharon
Viva la Mama! Berthe
Viva la Mama! Nikki
Viva la Mama! Annelies